Ctgb-nieuws november 2021

02/12/2021 - Gea Bouwman

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft in haar november-vergadering 2021 drie nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toegelaten, waarvan twee voor niet-professioneel gebruik en één voor professioneel gebruik (in appel, peer en kers). Drie middelen kregen een uitbreiding met kleine toepassingen, één middel een extra toepassing op basis van wederzijdse erkenning. Van één middel werden de voorschriften aangepast en één middel kreeg in de renewal (herregistratie) wijzigingen. Van veertien middelen werd de toelating ingetrokken.

De belangrijkste besluiten voor onze sector staan hieronder weergegeven, het gehele nieuwsbericht is te vinden op de
Ctgb-website.

Starane Top toegelaten in prei
Het onkruidbestrijdingsmiddel Starane Top (werkzame stof fluroxypyr-meptyl) krijgt een uitbreiding van de toelating met de kleine toepassingen: “prei, zaaibed (onbedekte teelt), prei, productieveld (onbedekte teelt) en bieslook (onbedekte teelt)”. Het middel was al toegelaten in diverse akkerbouw- en sierteeltgewassen, uien, sjalotten en knoflook.

Herregistratie Roundup Max
Het herbicide Roundup Max (glyfosaat) van Bayer CropScience is geherregistreerd. Net als bij de herregistratie van Roundup PowerMax (zie nieuwsbericht vorige maand) zijn daarbij een aantal toepassingen vervallen. Bayer meldt dat Roundup Max op dit moment niet verkocht wordt in Nederland, maar dat het, afhankelijk van het etiket en de toepassingsvoorwaarden, voor de toekomst een bruikbaar product kan blijken.

Sporgon ingetrokkenDe middelen waarvan de toelating is ingetrokken zijn o.a. twee producten op basis van abamectine (een insecticide) en zeven producten op basis van prochloraz (een fungicide), zoals Sporgon (champignons en bedekte sierteelt), Sportak (tarwe en bloembollen), Mirage Plus en Elan (bloembollen) en Ampera (granen). De werkzame stof prochloraz wordt niet langer verdedigd en gaat daarom zijn Europese goedkeuring verliezen.

Sporgon is nog tot 31-12-2021 toegelaten als aangietbehandeling tegen wortel- en stengelbasisrot in bedekte teelt van snijbloemen en potplanten en als gewasbehandeling tegen Colletotrichum spp. in bedekte veredeling en zaadteelt van sierteeltgewassen en de bedekte vermeerderingsteelt van siergewassen. Er is een aflevertermijn tot 30-6-2022 en een opgebruiktermijnen tot 30-6-2023 toegekend.