Nieuwe datum Themabijeenkomst Duurzame Inzetbaarheid
Waarom komen mensen op het werk soms zo lastig in beweging? Waarom blijven sommigen steeds maar zitten waar ze zitten, waardoor ze weinig nieuws leren en zich onvoldoende ontwikkelen? Wat is nou toch die dieperliggende reden dat veel werkenden te weinig bezig zijn met hun duurzame inzetbaarheid?
Een belangrijke oorzaak is dat mensen angst of misschien zelfs wel schaamte hebben dat ze iets niet kunnen of willen en daarover niet openlijk durven praten. Hoe zou het zijn als iedereen op het werk zichzelf kan zijn? Als er zo’n veilige sfeer heerst dat iedereen voluit praat over z’n gezondheid en wat er aan schort, over wat men kan, (nog) niet kan en zou willen leren, en over wat men spannend vindt gezien alle veranderingen die altijd maar op ons afkomen? Kortom, wat als het gesprek over duurzame inzetbaarheid aan de orde van de dag zou zijn? Met als gevolg dat iedereen er - alleen of samen - vanzelfsprekend aan werkt?
Tijdens haar lezing spoort Aukje Nauta je aan om te herkennen wanneer mensen - inclusief jijzelf - hun angsten en onzekerheden onnodig verbloemen en hoe je een open dialoog over duurzame inzetbaarheid op gang krijgt. Ze doet dat met een mix van wetenschappelijk onderzoek, pijnlijk herkenbare, alledaagse voorbeelden op en buiten de werkvloer, persoonlijke onthullingen en kleine opdrachten. Waardoor je na afloop van de lezing praktische handvatten hebt ter stimulering van zowel je eigen als andermans duurzame inzetbaarheid.
Gevarieerd Programma
Hieronder een overzicht van de sprekers op de themamiddag.
Aukje Nauta: Nooit meer doen alsof. Een nieuwe kijk op duurzame inzetbaarheid.
Aukje Nauta is spreker, schrijver en psycholoog. Haar jongste boek is getiteld “Nooit meer doen alsof”. Eerder schreef ze managementboeken als Tango op de werkvloer en Anders Werken. Ze is veelgevraagd expert op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Aan de Universiteit Leiden is ze hoogleraar ‘Enhancing individuals in a dynamic work context’, een bijzondere leerstoel mogelijk gemaakt door opleidingsinstituut Sioo. Tot 2022 was ze partner van Factor Vijf Organisatieontwikkeling. Werkte bij TNO en Randstad en was vier jaar lang kroonlid van de SER.
Annemieke van Agthoven: “De kracht van het Goede gesprek”, hoe maak je duurzaam inzetbaarheid bespreekbaar op de werkvloer?
Annemieke van Agthoven is HR manager bij Koppert Biological Systems
Desirée Plaisier: “De organisatieScan”, hoe breng je de wetenschap naar de praktijk?
Desirée Plaisier is arbeids-en organisatieadviseur bij HumanCapitalCare.
Er zijn diverse modellen die gaan over Duurzame Inzetbaarheid. In de praktijk zien we dat bedrijven moeite hebben om deze modellen te vertalen naar de eigen organisatie en op basis daarvan een concrete invulling te geven aan het brede begrip Duurzame Inzetbaarheid. Ook zien we dat binnen organisaties veel initiatieven bestaan, maar dat de samenhang vaak ontbreekt, soms simpelweg omdat de projecten vanuit verschillende invalshoeken ontstaan. HR is bezig met verzuim, L&D is bezig met scholing en ontwikkelvraagstukken en arbo of SHE richt zich op de arbeidsrisico’s. Daarom hebben we de organisatiescan ontwikkeld. In de presentatie gaan we in op de diverse elementen van duurzame inzetbaarheid uitgaande van zowel een organisatie als een medewerkers perspectief. Het instrument helpt om een ‘foto’ te maken van organisatie en op basis daarvan visie te ontwikkelen, prioriteiten te stellen en een integrale aanpak te kiezen om effectief te sturen op vitale medewerkers in een vitale organisatie.
Rolf van der Gaast: Ervaringen met de organisatiescan en de verdere implementatie.
Rolf van der Gaast is Hoofd HR EMEA, BASF.
Voor wie
De themamiddag is bedoelt voor HRM medewerkers en voor leidinggevende die zich willen verdiepen in de vraag hoe ze het gesprek met collega’s over duurzame inzetbaarheid beter kunnen voeren.
Aanmelden
Het programma start op 12 april om 12.30 en duurt tot 17.00 uur.
U kunt zich aanmelden via onze website.