Fascinerend feit: Plantenveredelaars – beschermers en leveranciers van biodiversiteit

14/05/2020

De Nederlandse sector van zaden en jonge planten, koploper in de wereld, zet de plant graag in ’t zonnetje. Planten zijn van levensbelang voor iedereen. Daarom vraagt Plantum, juist in de week van de internationale Fascination of Plants Day (18 mei) en Day for Biological Diversity (22 mei), aandacht voor de genetische diversiteit van planten. Als wij allemaal bijdragen aan de biodiversiteit, het gebruik goed reguleren én het behoud van bestaande biodiversiteit goed regelen, dan kunnen we nog heel lang de internationale Fascination of Plants Day én Biodiversiteitsdag vieren.

Er is een enorme diversiteit aan planten en plantenrassen en er komen er steeds meer bij. Verschillende smaken, kleuren en aanpassingen aan klimaat en teeltsystemen. Het begint allemaal bij het zaad. Al 12.000 jaar selecteren en verbeteren boeren en veredelaars betere en sterkere planten. Daarvoor is genetische diversiteit het uitgangspunt.

Genetische diversiteit
Plantenveredeling in Nederland staat nu aan de basis van een groeiende diversiteit aan gewassen en producten. We hebben steeds meer verschillende tomaten in het schap en er is ook een grotere diversiteit aan plantenrassen beschikbaar voor boeren en tuinders. Dat kan alleen zo lang veredelaars toegang houden tot de genetische diversiteit van gewassen, en dat onder redelijke voorwaarden. Alleen dan kunnen we gebruik blijven maken van alle mogelijkheden die door de natuur geboden worden. Want diversiteit produceren is afhankelijk van de toegang tot diversiteit.

Wetenschappelijke onderzoeken
Verschillende onderzoeken en artikelen laten zien dat door veredeling de genetische diversiteit in bepaalde gewassen in ons land wordt verhoogd. Enkele publicaties hierover zijn te vinden op www.fopd.nl.

Bijdragen aan behoud van biodiversiteit
Genetische diversiteit is belangrijk voor de ontwikkeling van plantenrassen en daarom vinden plantenveredelaars het belangrijk om bij te dragen aan het behoud van biodiversiteit. Zij ondersteunen daarvoor de activiteiten van genenbanken door te helpen de zaden in stand te houden en deze te beschrijven om zo de optimale hoeveelheid aan diversiteit te beschermen. Ook helpen ze om verzamelmissies te ondernemen om meer biodiversiteit in genenbanken te kunnen beschermen. Meer informatie over specifieke projecten is te vinden op www.euroseeds.eu.

Aandacht voor planten en biodiversiteit
Op 18 mei wordt de internationale Fascination of Plants Day gevierd. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor het belang van planten voor de maatschappij. Want zonder planten geen voedsel, geen schone lucht om te ademen en minder kledingkeuze.

22 mei is uitgeroepen tot de internationale Dag van de Biodiversiteit Tijdens deze dag wordt extra aandacht gegeven aan belangrijke kwesties in verband met biologische diversiteit.