Ctgb-nieuws mei 2022

02/06/2022 - Gea Bouwman

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft in haar mei-vergadering 2022 voor professioneel gebruik vier nieuw gewasbeschermingsmiddelen toegelaten. Vier middelen kregen uitbreidingen met kleine toepassingen, één middel werd geherregistreerd en vier middelen kregen wijzigingen.
De belangrijkste besluiten voor onze sector staan hieronder weergegeven, het gehele nieuwsbericht is te vinden op de Ctgb-website.

Nieuw fludioxonil-middel voor zaadbehandeling
Prepper 480 FS (fludioxonil) van Globachem N.V. is toegelaten als zaadbehandelingsmiddel in spinazie, koolgewassen, radijs, rammenas, peen, wortelpeterselie, pastinaak, knolselderij, zaaiui, eerstejaars plantui, zilverui, picklers, sjalotten, bosuien, knolvenkel, peterselie en bladselderij. Het Ctgb heeft de aanvraag voor rode biet, snijbiet, veldsla en diverse Cucurbitaceae afgewezen, omdat onvoldoende werkzaamheidsdata geleverd konden worden. Daarmee is het etiket smaller dan het zaadbehandelingsmiddel Maxim 480 FS (eveneens fludioxonil) van Syngenta Crop Protection.

Nieuwe werkzame stof
Via de procedure van wederzijdse erkenning is het nieuwe fungicide Kenja (isofetamid) toegelaten. Isofetamid is voor Nederland een nieuwe werkzame stof. Kenja wordt toegelaten in koolzaad en in diverse kleine gewassen zoals abrikoos, druif, aardbei, sla, spinazie, snijbiet, postelein en verschillende kruiden.

Etiketuitbreidingen Goltix, Centium en Serifel
Het onkruidbestrijdingsmiddel Goltix WG (metamitron) wordt uitgebreid met de volgende kleine toepassingen (alles onbedekte teelt): Spinazie m.u.v. raapstelen, Snijbiet, Tuinmelde, Knolraap, Koolraap, Knolselderij, Mierikswortel, Bloemisterijgewassen m.u.v. zomerbloemen, Rozen, Sierheesters, Heide soorten, Veredeling en groentenzaadteelt en zaadteelt van kruiden, bieten, peulvruchten, oliehoudende zaden, vezelgewassen, groenbemestersgewassen, voedergewassen en witlof, cichorei, boekweit, meekrap, quinoa, wede, wouw, sorghum, teff en gierst.

Voor de uitbreiding van Centium: zie dit bericht.

Het schimmelbestrijdingsmiddel Serifel (op basis van de bacterie Bacillus amyloliquefaciens, strain MBI 600) wordt uitgebreid met zo ongeveer alle denkbare kleine toepassingen, waaronder ook bloemenzaadteelt, veredeling en zaadteelt. Serifel is een product van BASF. De uitbreiding van de toelating is gerealiseerd met financiële ondersteuning van het Fonds Kleine Toepassingen.

Herregistratie Prestop
De bestaande toelating van het schimmelbestrijdingsmiddel Prestop (Clonostachys rosea J1446) wordt verlengd voor de bedekte teelten van groententeelten, komkommer, tomaat, paprika, kruidenteelt en bloemisterijgewassen.