3,5 meter hoge Groene Zetel geopend op Plein in Den Haag

Zangeres Karin Bloemen en Burgemeester Den Haag Jan van Zanen openen Groene Zetel

14/05/2021

“Beste burgers en buitenlui”, begon zangeres Karin Bloemen haar groene troonrede op het Plein in Den Haag. “We moeten het groen koesteren, planten zijn ontzettend belangrijk”, zei de cabaretière en fervent tuinierster die notabene een tuinman heeft die net als de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen heet. Burgemeester Van Zanen zelf opende de stoel officieel en Karin Bloemen drapeerde haar rode jurk met een meterslange sleep op de 3,5 meter hoge zetel. Ook Minister Carola Schouten (Landbouw & Voedselkwaliteit), Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) en Minister Ank Bijleveld (Defensie) namen woensdag plaats op de stoel.

Aansluitend op de opening maakten diverse Tweede Kamer leden tijd voor kort interview over hun fascinatie voor planten waaronder Peter Valstar en Jan Huitema (beide VVD), Derk Boswijk en Lucille Werner (beide CDA), Caroline van der Plas (BBB) en Attje Kuiken (PVDA).

Er was veel media belangstelling voor de Groene Zetel, o.a. TV West (link) en het AD (zowel de krant (link interview hieronder) als online (link filmpje)) besteedden aandacht aan de opening.

Vanaf woensdag 12 mei tot en met 18 mei a.s. staat de Groene Zetel op het Plein, ook het publiek kan plaatsnemen op de stoel onder het motto Take a Seed. De stoel is volledig bezaaid en beplant met plantaardige producten, een diversiteit aan bloemen, planten, groente en fruit. Een prachtig groen kunstobject waarvoor politici maar ook burgers voor worden uitgenodigd om hierop plaats te nemen.

Fascination of Plants Day

De aanleiding van de plaatsing van dit groene kunstobject is de internationale Fascination of Plants Day die sinds 2012 wordt gehouden in inmiddels 52 landen binnen en buiten Europa. Tijdens deze dag wordt aandacht gevraagd voor het belang van planten en plantwetenschap voor de samenleving. Planten zijn belangrijk voor onze voedselvoorziening en ons welbevinden.

Voor meer informatie: Mariska van der Klis, m.vanderklis@plantum.nl